Asi 210 km ciest druhej a tretej triedy opraví PSK za pol miliardy Sk

03.06.2005 Celý región

Približne 210 kilometrov ciest druhej a tretej triedy opraví do 31. októbra Prešovský samosprávny kraj (PSK). Náklady budú činiť 500 miliónov Sk vrátane dane...
Približne 210 kilometrov ciest druhej a tretej triedy opraví do 31. októbra Prešovský samosprávny kraj (PSK). Náklady budú činiť 500 miliónov Sk vrátane dane z pridanej hodnoty. Informoval o tom 1. júna na tlačovej konferencii v Prešove predseda PSK Peter Chudík.

Na financovanie sa použil model projektu verejno-súkromného partnerstva (Public-Privat-Partnership - PPP). Po tom, čo bolo vyhlásené verejné obstarávanie na dodávateľa prác, ponuku napokon predložil jediný uchádzač - Inžinierske stavby, a. s. , Košice. Tie 16. mája podpísali dohodu so Správou a údržbou ciest (SÚC) PSK, ktorá je rozpočtovou organizáciou PSK. Zmluvný vzťah potrvá do 31. decembra 2020, pričom PSK bude splácať náklady za vykonané práce do tohto dátumu. Spomínanú dohodu na tlačovej besede nepredložili. Chudík tiež naznačil, že počet opravených kilometrov nie je presný preto, lebo dohoda je o oprave metrov štvorcových ciest.
Rozhodnutie o oprave ciest druhej a tretej triedy, ktoré sú v správe PSK od 1. januára 2004 sa zrodilo na zasadnutí zastupiteľstva PSK v októbri 2004. Z 2438 kilometrov týchto ciest je bezmála polovica v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave. V 13 volebných obvodoch PSK, teda okresoch vybrali potom poslanci dovedna 203 úsekov na opravu.
Práce sa začali od 20. mája a v prvej fáze prebieha odovzdávanie a preberanie stavenísk medzi stranami dohôd. Základom opráv sú živičné úpravy náterovou technikou a mikrokobercami.
(jj)
 

Vyberte región